שלמה שפירא
חנה יקל, דינה צ'ילאג, חוה צ'ליק, ארנון בר-און - מפרסומי מועצת בתי הספר לעבודה סוציאלית בישראל 1984
חוברת סיכום של עבודה במשך שמונה שנים שבמסגרתה מושגה וגובשה טכניקת העבודה עם זוגות צעירים במצוקה...
בתחילת שנות ה-70 החלה לפנות אוכלוסיה חדשה ובלתי מוכרת למחלקות לשרותים חברתיים (לשכות הסעד): זוגות צעירים בראשית דרכם כמשפחות.רוב הפניות של אוכלוסיה זו היו בנושאי סידור ילדים במעונות יום ובגני ילדים קדם-חובה, מצוקת דיור, העדר מקומות עבודה ויחסי טישות לא תקינים, ולאו דווקא בנושאים כלכליים. הלשכות התקשו במציאת מענה נאות לבעיות אלו, הן בגלל העדר זכאותם הכלכלית של הזוגות לקבלת שירותים והן בגלל העדר כח-אדם מיומן למטרה זו...לפרוייקט נאסף חומר על המשפחות הצעירות ונערך מחקר חלוץ לבנית כלים ואבחונם ולהערכתם...נלמד הפרופיל של אוכלוסיה כזו, בעיותיה, צרכיה ותגובותיה לחסכים ובמקביל נבדקו שיטות התערבות שונות העשויות לשמש בעבודה עם אוכלוסייה כזו, תוך הערכה מתמדת של יעילותן..."
ישנם שני תחומים של התערבות: התחום האחד - התערבות ארגונית-קהילתית שבה ישנה הרחבה של התערבות מעבר לשני השותפים העיקריים-המשפחה והעובד (כמו משרדי ממשלה שונים העוזרים לפתור בעיות במשפחה) וישנה תלות רבה בגומי חוץ, כמו במקרה של השגת דירה, למשל.
. התחום האחר-תחום של הגשת עזרה חומרית בכסף או בשווה כסף מצד השירותים החברתיים וכאן לעובד הקהילתי יש שיקול-דעת נרחב, כדי לפעול במהירות להקלת המצוקה.
תוך כדי ההתערבות מתבקשת הקנייה לתחושת ההדדיות שבתהליך המתן והקבלה, כי בחלק ניכר הממשפחות נוצרת תחושה של תלות עויינת כלפי השירותים אשר נותנים להם עזרה חומרית, כי השגת העזרה כרוכה בתהליך מסורבל ומשפיל בו האזרח נתון לחסדי הממסד. השפלה זו נובעת במידה רבה מאי-הבהירות של התקנות המסדירות מתן עזרה חומרית...
בכל מקרה, הטיפול המקצועי במשפחות צעירות רב-בעייתיות, מהווה אתגר מרכזי לעובדים הסוציאליים הפועלים בשכונות מצוקה גם היום והטיפול נעשה בגישה טיפולית ובגישה משימתית העשויות לסייע בידי המשפחות להיחלץ ממעגל המצוקה...
2012, מרץ 13, 21:21
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
תודה רבה!