יום שלישי, 19 בינואר 2021

שלמה שפירא: על קלוריות / אגדות ועובדות על קלוריות / 1975 מידע מעיתון מעריב

שלמה שפירא


אגדות ועובדות על קלוריות

  

מצאתי בתוך ספר-בישול אצלי בבית, פיסת עיתון גזורה מעיתון "מעריב", כנראה, משנת 1975, בנושא: אגדות ועובדות על קלוריות.

  

אם את מתכוונת לאבד משקל, או להוסיף במשקל או אם הקלוריות סתם חשובות לך, עקרונית, מדאגה לבריאות המשפחה, מוטב שתדעי את העובדות שמאחורי "אגדות-העם" על הקלוריות.

אגדה: הדרך היחידה לקבוע אם מזון הוא רב-קלוריות או דל-קלוריות היא לבדוק ברשימה.

עובדה: בדרך כלל אפשר להסתייע בראיה. אם המזון דקיק ומימי, או סיבי וגס (בדומה לרוב הירקות) תהיה תכולת הקלוריות שבו מועטה. מזון עשיר בקלוריות הוא בדרך כלל עבה, שמנוני וחלקלק. מזון קומפאקטי או מרוכז, כרוב דברי המאפה והממתקים, בדרך כלל עשיר בקלוריות וכאלה הם דברי מזון מתוקים ומשקאות אלכהולים.

אגדה: אכילת אשכוליות מונעת ספיגת קלוריות ממזון אחר.

עובדה: לא אשכולית ולא שום מזון אחר אינם מסוגלים לבטל השפעה של קלוריות.

אגדה: שתיית כמות גדולה של מים "שוטפת" קלוריות.

עובדה: שתיית מים אינה פוגעת בתהליך השימוש בקלוריות או אגירתן.

אגדה: פירות מיובשים יש בהם יותר קלוריות מאשר בפירות טריים.

עובדה: הייבוש אינו מעלה את תכולת הקלוריות של פירות. אך היות שפירות מיובשים קטנים יותר יש נטיה לאכול יותר מהם.

אגדה: בשר נטול שומן ודגים נטולי שומן שווים בשיעור הקלוריות הנמוך שלהם.

עובדה: בדגים כאלה מצויה רק מחצית שיעור הקלוריות המצויה במנות שוות של בשר רזה.

אגדה: מזון עשיר בקלוריות הוא גם עשיר בויטמינים.

עובדה: אפשר שמזון יהיה עשיר בקלוריות אך דל בויטמינים (כמשקאות קלים), דל בקלוריות ועשיר בויטמינים (ככרוב-ניצנים). או עשיר בקלוריות ובויטמינים גם יחד (כאגוזים), או שאין בו לא מזה ולא מזה (קפה).

אגדה: בני אדם שמשקלם שווה זקוקים לאותה כמות של קלוריות כדי לשמור על משקל זה.

עובדה: גם אם המשקל זהה, ההבדלים במין, גיל, שיעור הפעילות הגופנית וקצב חילוף החמרים עשויים לקבוע כמויות שונות בתכלית.

אגדה: מרגרינה מכילה פחות קלוריות מחמאה.

עובדה: הכמויות שוות. מרגרינה דיאטטית יש בה מחצית משיעור הקלוריות שיש במרגרינה או חמאה רגילות.

אגדה: בוטנים קלויים יש בהם פחות קלוריות מבוטנים רגילים.

עובדה: הבוטנים כמעט שאינם סופגים שמן בטיגון וההבדל בקלוריות קטן ביותר.

אגדה: בלחם קלוי מעטות הקלוריות יותר משבלחם רגיל.

עובדה: הקליה אין לה השפעה ממשית על שיעור הקלוריות.

אגדה: רק מזון עשיר בקלוריות מעניק הרגשת "מלאות".

עובדה: הגוף חש סיפוק מכל מזון מוצק. ואולם מזון המכיל כמויות של חלבונים ושומנים מתעכל ביתר איטיות, וההרגשה שהוא משביע רעב לזמן ממושך יותר.

אגדה: מזון "בריאות" מזון "אורגאני" ו"טבעי", יש בהם פחות קלוריות מבני-מינם המצויים בשווקים ובחנויות המכולת.

עובדה: אין הבדל בשיעור הקלוריות.

אגדה: לחם חי יש בו פחות קלוריות משיש בלחם לבן.

עובדה: שיעור הקלוריות שווה בערך.

אגדה: כל המרקים דלים בקלוריות.

עובדה: תלוי מהו המרק. מרק זך יש בו 10-30 קלוריות לספל בעוד מרקים סמיכים יותר, יש בהם יותר קלוריות.

אגדה: המתיקות היא המעידה על שיעור הקלוריות במשקה אלכוהולי.

עובדה: אין זה נכון. הגורם הקובע הוא שיעור האלכוהול.

אגדה: גלידת-פירות יש בה פחות קלוריות מגלידה רגילה.

עובדה: שיעור הקלוריות שווה, פחות או יותר, תלוי בתכולת השמנת שבגלידה.

 27.12.2012

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

תודה רבה!