שלמה שפירא
"הלכתי לישון עם שמעון פרס והתעוררתי עם עמיר פרץ" .
כך קרה שעמיר פרץ הצליח להשביק ולהגמיר את ההשפעה המפאיניקית אפילו במפלגת ממשיכיה ועד שאחרון "בני נפיליה" קם ועזב את מפלגת העבודה וחבר לשרון הקפיטליסט. זו נקודה אחת לזכותו של פרץ.
הנקודה השניה קשורה למה שתגרום ההתעוררות עם עמיר פרץ בתחום החברתי.
האם בחירתו של עמיר פרץ לראשות מפלגת העבודה מחדדת את הניגודים החברתיים(כטענת טומי לפיד)?
האם עמיר פרץ היונה הצחורה המדברת בח" גרונית ה "אני האחר של ביבי" ירקוד על קבר השד העדתי(כטענת סבר פלוצקר)?
האם עמיר פרץ טומן בחובו,באמת, בטחון שפירושו צדק חברתי,מיגור עוני יצירת תעסוקה בתשלום שכר הוגן,שיקום מערכות החינוך, הבריאות,הרווחה לטובת הכל :לישראלים,פלשתינים ,למזרחיים(טביעת לשון מזרחיים לעומת אשכנזים!) ולאשכנזים,לעולים ולוותיקים,לצעירים ולקשישים,ליהודים ולערבים (כטענת ראובן אברג"יל מן ה"הפנתרים השחורים")? אשרי המאמין לכוח כמעט אלוהי כזה!
האם נצחונו המפתיע של עמיר פרץ בבחירות לראשות מפלגת העבודה והכרזתו הנרגשת"אני אקבור את השד העדתי"תביא דווקא מחדש את הפוליטיקה של זהויות לאג"נדה הציבורית שלנו ובפועל תהיה זו ירית פתיחה של מאבקי זהויות גלויים בין פנים-מפלגתיים ,בעוצמה כזו כפי שהחברה הישראלית לא ידעה כמותה בעבר (כטענת "התנועה לזהות אשכנזית")?
האם הכרזתו של פרץ לחסל את השד העדתי לא תגרור קיתונות לגלוג על פרץ משום שפרץ מעולם לא רכב על השד העדתי בדרכו למעלה,ולא פנה \פונה לרגשות הקיפוח העדתים(כטענתו של פרופ"י הודה שנהב –סוציולוג)?
ואכן השד העדתי פה ושם התחיל להישמע ועוד ישתרבב במערכת הבחירות הזו ,אם לא מצד עמיר פרץ (שינסה להדגיש את הקשר החברתי במצעו של מעמדות שונים שמהווים קורבנות לשיטה הכלכלית של ביבי ומסירה האחת תהיה תשועתם על ידו)אלא מצד גורמים איטררסנטיים ומתחרים וגם מצד מזרחים ואשכנזים שעדיין "השד העדתי" קורץ מבין אצבעות פיהם וליבם וכבר נשמעים רינונים ועוד ישמעו תגובות חריפות נגד פרץ,ולפעמים גובלות בגזענות.
צריך לזכור שעמיר פרץ העלה אג"נדה חברתית למרכז הבמה וכבר אנחנו שומעים על "אפקט פרץ" בתחום החברתי ובכך הוא הכריח את שאר שחקני הבחירות הקרובה לתת גם מענה חברתי הולם המעמיד משקל לא פחות שווה מהמענה המדיני- בטחוני במצעיהם. זהו עידן פוליטי חדש .
האם יש כיסוי להצהרות ולהבטחות של עמיר פרץ? רבה התהיה ורב הספק.הימין לא יצביע בעדו למרות הבטחותיו החברתיות בגלל עמדותיו השמאליות(יש הטוענים ששמאל וימין היום הם היינו הך, דבר שאינו נכון) ובכלל יש הזוכרים את עברו שלא עסק בקטן ובמסכן והעדיף לצ"פר את הוועדים הגדולים,דבר שעלה בקנה אחד לאוירת המתעשרים של ביבי.
גם הרחוב הערבי הדורש רפורמה חברתית בקרבו יעדיף ברובו את שרון עם המומנטום הברור להחזרת שטחים ושלום מאשר פרץ שמהלכיו לוטים בערפל כבד (למרות ש"זביידי" המבוקש הבכיר בגדה ,מעדיף את פרץ וטוען שרבים מחבריו ומכריו מצפים להיבחרו ומבקשים להשפיע על ערביי ישראל).בכל מקרה סקר שנערך במגזר הערבי מורה על התחלת מגמה להצבעה למפלגות הציוניות.הסקר מצביע שכשלושה מנדטים תקבל העבודה מהערבים ולקדימה יותר ממנדט אחד והתמונה יכולה להשתנות לקראת הבחירות.
בשיח הזה שומעים הרבה עצות.ראובן אברג"יל מיעץ לפרץ להוריד פרופיל למעט בהצהרות ולנהוג בחוכמה כשסוסים ממתינים לשעת כושר לזנב לו,שהרי משחיזי סכינים החלו במחול ההכפשות וזה רק ההתחלה...אלי מויאל,ראש עירית שדרות ,לכודניק ,בינתים,גם מייעץ לפרץ "לשתוק יותר".באינטרנט היו כאלה שמבקשים לא להצביע לפרץבגלל היותו מרוקאי כי אם כן הדבר מצביע שעדיין יש רגשי נחיתות ויש אפליה.
שאלת הזהות,לדעתי ,כן תעמוד במידה מסוימת על הפרק ותהיה במידה מסוימת מוקש למנהיג פורץ ומוביל ממוצא מזרחי.סמי מיכאל,למשל, מנסה להפריד בין שאלת הזהות ושאלות העוול וכך ,כנראה,ינהג גם פרץ.האם פרץ במקרה הזה, מסוגל "לגנוב" מצביעים למפלגתו מן המדוכאים שנוהגים להצביע למדכאים הדואגים לעשירונים העליונים?סמי מיכאל מקווה ,לפחות ,הוא שכן."פרץ יצליח לסחוף אחריו גם ליכודניקים" כי הוא סומך על" הקומן-סנס ," של פרץ. לפי סמי מיכאל דמוקרטיה המגוננת על אמירות גזעניות היא לא טובה בשבילו(בשביל סמי) ונשאלת השאלה האם עמיר פרץ יהיה גם הדון-פלא פלאים שיחסל גם את החולי הזה? אשרי המאמין!
קטע זה פרסמתי בבלוג הישן שחי ב- וואלה ב- 14.12.2005
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
תודה רבה!