שלמה שפירא
יהודה פרידלנדר-על גילו של אצ"ג (אורי צבי גרינברג) -
'ידיעות אחרונות', 15.10.1982
יוחנן ארנון שאל את אצ"ג בעניין ההצלה מתליה בלבוב
"
מר יוחנן ארנון ברשימתו הנאה "פגישות עם אצ"ג " (תרבות-ספרות-אמנות, י"ד בתשרי תשמ"ג) מזכיר את מאמרי על אצ"ג שפורסם ב-JERUSALEM POST23.2.72 , ומספר על כעסו של אצ"ג על כך שציינתי את גילו (79). עם הופעת מאמרי הנ"ל שוחחתי על כך עם אצ"ג, ורק אז סיפר לי כי נולד ב- י"ד בתשרי תרג"ז. אמרתי אז לאצ"ג כי הסתמכתי על מקורות אחדים והזכרתי לו כי בשנת תש"ד חגגו בארץ את יובל החמישים שלו במאמרים לכבודו, ולא מצאתי שמחה על כך בכתובים. שנים אחדות לאחר מכן הפניתי את תשומת לבו של אצ"ג גם לכך שבספר "מי ומי בישראל" במהדורות שונות (1973,1977,1979) מצויין תאריך לידתו ג' בשבט תרנ"ד, ושאלתי מי אחראי לערך זה. אצ"ג לא השיב על שאלתי, אך ביטל את ה ערך במחי-יד.
בהמשך רשימתי מספר יוחנן ארנון כי שאל את אצ"ג "אם נכון מה שיהודה פרידלנדר כותב במאמרו ואף מספר לסטודנטים בעניין ההצלה מתליה בלבוב".
מניין לו לידידי יוחנן מה שאני "מספר לסטודנטים", הרי מעולם לא נכח בשיעוריי? הן במאמרי הנ"ל והן בשיעוריי אני מסתמך על עדותו של אצ"ג עצמו ב"כלפי תשעים ותשעה" (עמ' לג): וכשאני נזכר שעמדתי עם אבא ואמא ואחיותי הפקר ליריה (ההבלטה במקור) ולדקירה בבוקר של שבת מול קלויסטר, הריני מתכחש ל"אמנות" המקובלת ולקוסמופוליטיות המדומה ומוצא בטוי מהכרת הפחד הישראלי הזה-"עדות זו נמסרת לתלמידיי בעת הדיון במקורות החוויתיים לשירת אצ"ג. הן במאמר והן בשיעוריי איני מזכיר אם חוויה זו היתה לפני מלחמת-העולם הראשונה או במהלכה או לאחריה...
לא הזכרתי כלל תליה, אלא ציינתי שאצ"ג היה עד לפוגרום ויתירה מזו, הוא אף עמד להיות מוצא להורג וניצל בנס. "
ירושלים יהודה פרידלנדר
2012, פבר׳ 26 קטע זה פרסמתי בבלוג הישן שלי ב- וואלה
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
תודה רבה!