שלמה שפירא
עם ישראל ומורשת אתריו / על סרט - הנצרות הקתולית ובחירתו של אפיפיור חדש / על בתי-כנסת שהנצרות ניסתה למחוק אותם בארץ-ישראל
ראיתי אתמול את הסרט "עד שייצא עשן לבן" - סיפור על הכנסייה הקתולית שעדיין הדת הנפוצה ביותר בעולם והזרם הקתולי עדיין הגדול בתוכה ובעל הממסד המשמעותי והחזק ביותר. עם מותו של האפיפיור בוחרים אפיפיור חדש - אירוע בעל חשיבות עולמית עליונה וחשיפה גבוהה במיוחד ובסרט מראים את מאבקי הכוח בתוך הכנסייה וכשנבחר אפיפיור חדש יוצא ענן לבן ברחבת קריית הוותיקן=מדינת הותיקן.
בתקופה הביזנטית התפשטה הנצרות במרכז הגולן ובמערבו ובשוליו ובכלל זה בחוף המזרחי של הכנרת ובבקעת בית ציידה. שם התקיימו ישובים יהודיים שהיו קשורים לישוב היהודי בגליל - גוש שכלל את מרכז הגליל העליון ומזרחו ואת אזור הכנרת , שבסביבתה חדרה הנצרות בגלל זיקתה למאורעות הקשורים בחיי ישו. הקשר בין הגושים היהודיים שמשני עברי הירדן היה ככל הנראה הדוק ביותר. מצויים בתי-כנסת (מדרום לצפון) אום אלקנאטויר, גמלא, טייבה, קצביה ודביה. באתרים הקיצוניים בדרום מצויים בתי כנסת בסקופיה ובפיק, ובצפון - בדבורה. באלה האחרונים נמצאו בינתיים רק שרידים ארכיטקטוניים, ללא בתי הכנסת עצמם. הכותרות - כתובות בעברית או ביוונית. למשל - על-גבי משקוף-אבן-בזלת חקוק - שני ציפורים קשורים ביניהם עם לולאה באמצע ורשום בעברית "זה בית מדרשו של רבי אליעזר הקפר". בפסיפס בית-הכנסת ב- "ציפורי" מופיעה כתובת בארמית - הקדשה לרבי יודן בר תנחום שתרם לבית-הכנסת. בסמוך לכנסייה הקדומה שבמקום, כנראה בחלקה של בית-הכנסת שקדם לה. באזור שציינתי מוצאים גם קיומם של עוד בתי כנסת קטנים יחסית כמו בח'דכה, תל הייעור ודרדרה. בתי-כנסת קטנים לא נמצאו בדרך כלל ממערב לירדן.
בתי-כנסת בגולן: ח'חוחה, בתרא, ח'זיתה, סקופיה, תל הייעור, בית צידה (בית הבק), א-תל, ח'דכה, ח'רפיד, ח'קצביה, יהודיה, אל על.
האתרים הקדומים חשובים ותורמים להכרת שרידי העבר שלנו ולחקר בתי-הכנסת הקדומים - רק עם היודע לטפח את מורשת עברו, מובטח לו גם עתידו.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
תודה רבה!