שלמה שפירא
"צומת גורל" - ספר של מיכל אלקיים
ספרה "צומת גורל" של מיכל אלקיים, שם עט של אמנית אנונימית, הוא רומן על קצינה בדרגת סגן ניצב, משרתת ב- מג"ב (משמר הגבול) ומגולל את סיפורה של שרון - נערה-אישה, בת למשפחה מרוקאית שהוריה עלו ארצה ליישוב דימונה עם הקמתו. הסיפור מגלה את נפלאות הסאדו־מזוכיזם וקיום יחסי שליטה עם נשים וגברים כאחד.
בגב הספר: ...מדובר ב- "תיאור גנרי של רוב הנשים התל-אביביות ששכבתי איתן.
"מיכל אלקיים" / מחברת הספר / כותבת על ביקורתה של "יוענה גונן" ב- "הארץ" על הספר בציינה ("הכיבוש משחיל", "ספרים" ,2020 .24.1) שהביקורת נגועה בנימה אישית המפירה את הריחוק האובייקטיבי הנדרש לביקורת עניינית. הדבר בא לידי ביטוי כבר בתיאור נעוריה של הגיבורה בדימונה. "הבושה לא איפשרה לה לצאת מהארון ולקבל את עצמה", ובה בעת ממשיכה: "אותה תחושת בושה משום מה לא הפריעה לה לנהל אורגיות מופרכות עם עליזה ועוד שתי חברות". כלום אפשר לצפות מהמבקרת להכיר בתופעה רווחת של נשים שבוששו בצעירותן לצאת מהארון אך בנערותן קיימו אורגיות יחד עם בנים כי היה זה המקום היחיד שבו יכלו לתת ביטוי להעדפה שלהן לנשים?
תגובה על הספר - "בספר, הגיבורה וחברותיה מזמינות בנים לאורגיות שלהן, אך רק כדי לאפשר מגע ביניהן בעוד הבן נשאר בגדר שחקן משנה ה"מכשיר" את הבילוי.אף שהוא כתוב בכישרון והגיבורה אינה פלקטית, הוא גדוש ביומרות אמנותיות וחברתיות חסרות כיסוי, עד שהוא מגחיך הן את הארוטי והן את הפוליטי. "צומת גורל" - רומן קינקי שמערבב פורנו וכיבוש אך לא מממש את היומרה.
"לירון כהן" מגיבה על הספר: ייחודיותו של הספר שנמצא בהבאת חוויה להט"בית מזרחית לזירת הספרות הישראלית, חוויה שמעט מאד לה"טבים מזרחים ומזרחיות זכו לה - להשמיע את הסיפור שלהם, על מורכבותו ושמור לאליטה הלבנה וחלילה שלא תבוא המזרחית ותנסה לספר את הסיפור דרך נקודת מבטה...גונן, אושייה פמינסטית, חוטאת כאן בחטא היהירות ומרשה להתנסח כאחרון הגברים האשכנזים...
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
תודה רבה!