יום חמישי, 5 ביוני 2025

שלמה שפירא: אמת או חובה, אמת או שקר. בואו ונסובב את הבקבוק

שלמה שפירא

אמת או חובה, אמת או שקר. בואו ונסובב את הבקבוק

סובב את הבקבוק בארבע עונות השנה והרגשות לא ממש עוזרים לנו.

המוות אמת. החיים הבל. כולנו הפכנו ליובל שם-טוב המבולבל שמבלבל אותנו כמו ביצים ובעיקר את צעירינו לעתיד.  יובל המבולבל אתה כבר מיותר!

עוד מעט קיץ הופך לסתיו וממשיכים לשאת פנים אל הבלתי צפוי.

אזכיר! "דבר אמת מעל הכל, גם אם גם יזיק לך, גם אם מדובר בך!"

בבתי-משפט מנסים לתבוע את הלשון המשקרת והכסף הנזיל שלא ניתן לתפוס אותו שידבר אמת. אך האמת נגנבת בין נשפטים ושופטים ולוקח שנים תחת קצף סבון שלג לתוך העיניים.

פעם אמרו : "יש שופטים בירושלים", "יש שוטרים בירושלים". היום - בבקבוקי סבון שלג משחקים כולם ואלה עם אלה רבים כולם.

בכל זאת יש תקווה - למרות שצעירינו חוויים כל מה שציינתי בבתי הספר ובתנועות נוער , עם תחושת שייכות או חוסר שייכות, מתעשתים ומתעודדים עם ערך עצמי של חברות. 

 אינני דתי ולא אוותר. אל תוותרו ! לא לוותר! - מגיד העתידות שקרן והאמת אצל רבון העולמים. פעם ביקרתי בבית הכנסת - "תורת אמת נתן לנו ברוך השם בחר בנו ומה נעמו אמריה סודותיה וסתריה - "יושב בסתר עליון בצל שדי יתלונן. אמר ליהוה מחסי ומצודתי אלוהי אבטח בו".

גם אצל הערבים יש "תאשריע" - אנשים שומרי חוק ושמדברים אמת - בצראחה-בצארחה-בצריחה עם צדק=צידק, גם הם נושאים פנים אל הבלתי צפוי - וממשיכים לשחק "אמת או חובה".  קיים משחק "אמת או חובה" בערבית שמשפחה שלמה יכולה לשחק במשחק קלפים משפחתי.



תגובה 1:

  1. קבלתי הזמנה לשמוע הרצאה באוניברסיטת תל-אביב (ב- מרכז צימבליסטה) - שיחה על הזמן - חגי כנען וירון סנדרוביץ- 5.6.25
    ...לתכנן תוכניות ולעצב עתיד בסימן המוכר והצפוי, לבין היפתחות אל המהוסס, הלא-מוכרע, מה שיקרה אולי, מה שעדיין לא ארע ומי ידע כיצד יהיה? ועיקר, לשם מה חשובה היפתחות כזו בחיינו, ומה היא מעניקה לחיי ההווה שלנו?
    על מנת לדבר על כל אלו ויותר, מנקודת מבט עכשווית וגם מזוית פילוסופית השואלת על הדרך העקרונית בה אנו הווים בזמן, נערוך שיחה בין פרופ' חגי כנען לבין פרופ' ירון סנדרוביץ, פילוסופים בני זמננו ומחברי הספר המשותף – זמן – תשע שיחות פילוסופיות, שראה אור בהוצאת רסלינג בשנת 2022.
    חגִי כנען הוא פרופסור לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב ועורכו של כתב העת לפילוסופיה, עיון. ספריו ומאמריו עוסקים בפילוסופיה ואמנות – שירה, צילום, גרפיטי, ציורי מערות, מציאות מדומה – כמו גם בשאלות על אודות חופש ואחריות בעולם קפיטליסטי, וערכם של דיאלוג והקשבה בתקופה של אילמות ואלימות. זה לא כבר ראה אור רומן פרי עטו, האוזן של ג'אקומטי, בהוצאת תשע נשמות.
    ירון סנדרוביץ הוא פרופסור לפילוסופיה באוניברסיטת תל אביב. ספריו ומאמריו עוסקים במבנה ההכרה, בשאלת התודעה העצמית, ביכולת ההמשגה ובכח הדמיון האנושי, ובפילוסופיה של הזמן והמרחב. ספרו פנומנולוגיה של הזמן – תודעת זמן וסובייקטיביות ראה אור בהוצאת רסלינג בשנת 2017.

    השבמחק

תודה רבה!