שלמה שפירא
מ- חוברת "איתנים", ינואר 1952
אולי עולה חדש! - "ראיתי שהריח נשאר לאחר ניקוי הפה..." (כיצד להבריח את הריח הנשאר בפה אחרי אכילת בצל או שום?)
אילת לא זכתה עד היום אף לרופא אזרחי אחד, והיא נאלצת להיזקק לעזרתו של הרופא הצבאי בסביבה
חומר אחר, אירופי, שנהירים לו, פחות או יותר, כללי ההיגיינה
...זהו חומר אנושי שקשה לחנכו, אך אפשר לחנכו
*אילת לא זכתה עד היום אף לרופא אזרחי אחד, והיא נאלצת להיזקק לעזרתו של הרופא הצבאי בסביבה.
**1700 הוא מספר הנפשות הנתונות לטיפולו של כל רופא במחוז הנגב; ואילו בערים מסתפקות 800 נפש ברופא אחד. הסיבה להבדל העצום זה היא אי-רצונם של רופאים לשרת במקומות נידחים.
***נחנך מחוז הנגב - כיחידה אדמיניסטרטיבית של קופת-חולים ובו: 60 נקודות ישוב. נכללו בו, באר-שבע, אילת, 27 קיבוצים, 13 מושבים, 13 מעברות, 2 מחנות עבודה, ו-3 משלטים. 25 אלף נפש מונה אוכלוסיית קופת-חולים במחוז החדש.
****מחקרים מדעיים שנעשו ע"י חוקרים שונים קבעו, שאין ספק כי המרגרינה לא זו בלבד שהיא מזינה כמו החמאה, אלא בתנאים מסוימים עשויה אף להכיל כמות רבה יותר של ויטמין א'... (הערה שלי: ואנחנו העולים ואני העולה אכלנו ואכלנו פרושות פרושות מרוחות במרגרינה - בסיס תזונתנו אז!)
*****האספירין -גורם לאלרגיה
האספירין גורם לעתים קרובות תגובות אלרגיות, כגון: קצרת, סרפדת, ונזלת - מודיע כתב-העת של ההסתדרות הרפואית הקנדית בשם שני רופאים (וולטון ובוטומלי).
******הח' שלמה שדה, עובד קופת-חולים במעברת בת-ים, כותב לנו (על תופעת הבריונות וההתפרעות):
אם מותר להסיק מסקנה מניסיון אישי מסוים ומשיחות עם חברים-לעבודה, הריני מעיד, שלא היו לי שום הפרעות בעבודתי משך חצי שנה בין העולים. בעוד שבמרפאות אחרות, שבהן עבדתי, בין ותיקים, קרו תכופות התפרצויות. הווה אומר: ההשקפה הרווחת בין הוותיקים, שהעולים, ובייחוד עולי המזרח - הם המתפרעים - היא דעה קדומה.
******* השולמית בעפולה:
ר. דוידית - ...בשיחה עם העובדים במעברה זו (מעברת עפולה) - שעליה אייחד את הדיבור בפעם אחרת - הוזכרה לטובה נערה צעירה בשם שולמית, העובדת כאן כמטפלת בתינוקות ב"טיפת-חלב" של קופ"ח. מחצית השבוע היא עובדת כאן ומחציתו במעברה אחרת, היא רמת-ישי שבדרך לחיפה...
- היכן חביבה עליך העבודה יותר, ברמת ישי או במנסי (המיושבת עולים כורדים)?
- במנסי! והתדעי מדוע? כי ברמת-ישי באות לרוב אמהות שבשתי שנות שהותן במקום כבר הספיקו ללמוד ולדעת כיצד מטפלים בילד. זהו לרוב גם חומר אחר, אירופי, שנהירים לו, פחות או יותר, כללי ההיגיינה, ואילו במנסי חשה אני בכל רגע שזקוקים לי, ושאני עושה משהו...הן ראית...זהו חומר אנושי שקשה לחנכו, אך אפשר לחנכו, וחשוב, לדעתי, שיכולה אני להבין אותם ןלדבר עמהם...אני מדברת אתם כורדית...מתברר כי אכן היא בת לעדה הכורדית, וילידת ירושלים...
14/7/2013
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
תודה רבה!