שלמה שפירא
טאקט
אהוד מנור: "בעברית יש מילים בשפע, להגיד את הכל כמעט, יש בה תקע ויש בה שקע, אך אין מילה בעברית ל- "טקט"."
"טאקט" מפורשת כ- "התנהגות הולמת המבוססת על התחשבות מאוזנת במצב החברתי ובסביבה שבהן נמצא אדם ברגע נתון".
"טאקט" - בעדינות ברגישות בהתחשבות. בדרך כלל, משתמשים הרבה במילה בהקשרים שליליים כמו "חוסר טאקט", "היעדר טאקט", "בלי טאקט" - צורת התנהגות שמטרתה למנוע מבוכה או אי נעימות אצל אחרים. ב- "משפחת טאקט" יש קצר משפחתי - "תכירו את האמא הכי פאדחנית, שלא דופקת חשבון...". לפעמים יש השוואה בין "אינטואיטיביות"מצד אחד ל- "טאקט של דוב גריזילי (דוב טופר הכסף)הטורף היבשתי השלישי בגודלו ביבשת אמריקה הצפונית.
"טאקט" בלטינית "טאקוס" במובן "מגע" "חוש מישוש". ההיסטריון הרומאי - "טקיטוס" דיבר על "השנאה" והדגיש ש- "שנאת-קרובים" היא האלימה ביותר. מדגיש חשיבות לעדינות והימנעות מפגיעה בזולת. לפעמים, לשנאה נובעת מהיכרות שטחית שמחליפה היכרות עמוקה יותר אמביוולנטית. בדיון משפטי שאלו: "לדון אותו לכף זכות או טקט?".
מצאתי "שואל" בשם " ישי שמש" ששואל: "מה אשכנזי בעיניך - מדובר בהכי טקט מדופלם שלמד הכי טקטורה." .
בערבית - "טאקט" מתבטא במילה "ד'thוק". "ד'thוק" בערבית טעם וסגנון גם קשורה המילה לנימוס, טקט ואדיבות ואינטואיטיבית קשורה ל- "התנהגות".
(ה- "טאקט" הזה הזכיר לי את מורי ורבי פרופ' יעקב גליל, שהוציא בשנת 1961 ספר בהוצאת הקיבוץ המאוחד - "קינאטיקה של גאופיטים". הטקטורה בנוף (במיוחד - נוף רגיש) קשור לעומק הקרקע לגבי יכולתם של מיני גיאופיטים לשרוד, כאשר עשרה אחוזים מן הצמחים הם גיאופיטים) .
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
תודה רבה!