שלמה שפירא
אלימות נגד נשים
הכתבה נשלחה במייל לעיתון הצופה ובמייל חוזר אישרו אותה, אך באותו זמן העיתון היה במהלך סגירה והיום החלטתי להעלותו בבלוג שלי.
כמדי שנה מציינים את יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים ב-25 בנובמבר. תופעת האלימות נגד נשים היא תופעה עולמית והמאבק בה הוא גם מאבק בינלאומי ולא רק מקומי ארצי, כך שמועד התזכורת ביום הזה הוא גם יום של ברור וחשבון נפש לאן פני החברה האנושית מועדות ובעיקר לאן חברתנו.
האלימות כנגד נשים פוגעת בכבוד האישה בחופש הבחירה שלה ,ובזכותה לגופה, היא אותה אלימות בהטרדה מינית בבית ספר, במקום העבודה ובצבא, והיא אותה אלימות כנגר נשים בזוגיות, עד כדי מקרים קיצוניים של רצח נשים בידי בני משפחתן. על פי הנתונים העולים מדיווחי התקשורת, 18 נשים נרצחו השנה בישראל על ידי קרובי משפחתן ויש המדייקים כ-38 מאחר ולא כל המקרים מדווחים למשטרה ולכלי התקשורת.
קיימת עמותה למען לחימה באלימות כנגד נשים, 67 מרכזים הפועלים לעסוק בטיפול ובמניעת אלימות
ישנם ועדות כמו: הועדה הבין משרדית לטיפול בבעיות האלימות במשפחה, הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת ועוד, וישנם יועצים כמו: יועצת ראש הממשלה לקידום מעמד האישה בכנסת, יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים וכו'.
ביציאה לדרך ולאן תוביל הדרך בפעילות הלחימה באלימות נגד נשים יש לתת משאבים וכלי עזר להקטנת הנגע, לחזק את הפנמת הנושא וגם ליצור מודעות ציבורית אמינה ורחבה כמה שאפשר. במצב הקיים המשודר כשורה תחתונה "הן מוכות ונרצחות ומקלטי הנשים מלאים עד אפס מקום" "אסור לחכות שיגיע הסוף הטראגי, חייבים לפנות לעזרה" "חיזור אלים בקרב בני נוער" - ,במצב כזה של כורח מציאות בלתי נסבל צריך לזהות, להציג, להסביר ולהסביר ,לעזור ולגשר ולתמוך ולחזק כל דבר המקטין את כמות ה"חללים" ואת טראומת המעבר בתקופה הגלובלית הבינלאומית העוברת שינוי עמוק בעיצוב דפוסים חדשים שונים בחברה הבינלאומית כולה.
בנושא מעמד האישה ומצבה ומקומה בחברה ,חלו בעשרות השנים האחרונות וחלים ועוד יחולו שנויים במעמדה ובתפיסת עולמה , והשנויים כל כך עמוקים שבזמן כה קצר מתחוללת מהפכה עמוקה אצלה וגם אצל הגבר ששניהם אפילו לא מספיקים לעכל אותה בצורה משמעותית גם מבחינה ערכית גם מבחינה חברתית והמהפכה נמצאת בעיצומה ...בחלק מן המקרים ישנו מאבק ,לפעמים אלים מאד, המנסה להחזיר מצב לקדמותו אבל הדבר בלתי אפשרי והצעידה רק קדימה, גם במצב שישנו "שקט יחסי" כשגבר מתנגד לשנויים ב"פלסטיות" גם אז בשקט בשקט החברה עוברת שנויים על אפו ועל חמתו כי צריך לזכור במצב הדינמי הסוער המשתולל הבלתי מפוענח הזה ,במילה יותר מדויקת , "מהפכה" ,יש מצבים שיש קורבנות בזמן מהפכה והשאלה איך ייראו תוצאותיה?
אנחנו עברנו תוך עשרות שנים מחברה פטריארכלית ושוביניסטית לחברה דו- מינית בביתה ובעקרות- ביתה, בסביבתה ובחברתה ובחברות שונות בעולם והשינויים מאפשרים לכל מין את קביעת גורלו בעצמו.
שאלתי אישה = מה דעתה למצב האלימות וענתה: "האלימות נובעת מתסכולים של הגבר, מחינוך דפוק של הגבר וזה שהגבר חושב = שהאישה היא קנינו ולא מותר לה להיות אסרטיבית כמוהו או יותר ממנו, במידה וזה נכון. יש אלימות מילולית ופיזית בתקופה שלנו שהאנשים מאד הישגיים ולא תמיד בני הזוג מגיע לתוצאות כפי שצפו ,יש מצבים שבני זוג מרוויחים מעט כסף מן הציפיות ומתחילים להאשים אחד את השני, והדבר יוצר מריבות ומתחים וכך מגיעים לאלימות מילולית ופיזית, "אתה אפס ,תראה איך שההוא יותר טוב ממך, מרוויח פי שניים ממך, ואפילו אין לו כישורים טובים ממך". נגמר הסיפור שאשה תצטרך לשאול את הגבר על כל גרוש שהיא מוציאה, ובמיוחד שאת הגרוש היא בעצמה מרוויחה. היום יוצאת האישה וטועמת מכל דבר ,גם מן האיסורים שכפה עליה הגבר קודם. לפעמים זה לטובת הנישואין ,לפעמים זה לרעת הנישואין, בכל מקרה, רצוי שבני הזוג ישתפו פעולה וחשובה ההדברות משני הצדדים לשני הצדדים וחשובה הפתיחות ההדדית וקיום דו שיח חיובי שינסה לפתור בעיות שיצופו.
כששאלתי גבר ,לדעתו, הוא טען שהאישה כל כך השתנתה שאפילו קשה לחשוב בבניית קשר שמא הוא עלול להיסדק ובדוק עד כמה אחוז הגירושים גבוה אצל זוגות טריים , ולדעתו אשמה האישה לא פחות ממנו. והוא העלה את הטענה שמחוללי המהפכה הפמיניסטית אצלנו הם מן המאיצים, הנוקבים האגרסיבים יחסית מכל חברות בארצות אחרות.
השבוע קראתי התייחסות לספר "כוח 13" של סמדר שיר ואבי רהט, שבין השאר, צוין "הנחת התפילין היא מרכזו של הספר. ממילא, השאלה המתבקשת היא מה יהא על הבנות? מתי יכתוב עבורן הספר ,ואיזה מעשה או מצווה יעמדו במרכזו, על מנת שגם הן תרגשנה קשורות ומוכנות לבת המצווה שלהן.". הטענה והשאלה במקומן והן נכונות ואמתיות, אך זה רק יכול להצביע עד לאן הדינמיקה של סגירת הפער בין הגבר לאשה הוא רב פנים ורבים ועצומים השאלות כדי להגיע ולהשביע מצב סביר לשני המינים .
לסיכום, יתכנו דיאלוגים רבים וממושכים, גם מצבים קשים אבל המהפכה חיובית וחשובה. עוד יגיעו ימים יותר טובים וברורים מאלה לשני המינים ובעתיד הרחוק אני צופה ירידה באלימות ועליה בסבלנות ובסובלנות.
27.11.2005
תודה על הקטע שכתבת. רוצה למחות ואין לי אפשרות למחות. אני מוחה על המצב כאן.
השבמחקביאנקה,
12.01.2021, 13:24