יום חמישי, 14 בינואר 2021

שלמה שפירא: שבוע הספר 2010 - בסימן הרבה ספרים חדשים, הרעת הכנסות למו"לים, חגיגה לקוני הספרים

שלמה שפירא

שבוע הספר 2010 - בסימן הרבה ספרים חדשים, הרעת הכנסות למו"לים, חגיגה לקוני הספרים

רחלי אידלמן שהייתה היו"ר להתאחדות הוצאות הספרים בישראל בשנה שעברה וב-6 קדנציות קודמות אומרת לי:

המו"לים מפסידים והם בעצמם כורתים את הענף עליו הם יושבים בגלל תחרות כל כך רצחנית ומבצעים לאורך כל השנה (2+2),(3במאה)...ההוצאות לא מכסות את העלויות... לא כל המו"לים השתתפו השנה כי לא כדאי לשכור דוכנים ומספר הירידים בערים קטן השנה (לשבעה במספר). גם תפזורת הדוכנים בירידים הפכה צפופה פחות לעומת השנים הקודמות.

קורא אידיאלי - פישל הרשקוביץ מרמת גן -  גם הערב רכש כעשרה ספרים ואמר: "הבעיה איפה מוצאים זמן לקרוא את הכול, אם היו סוגרים אותי בספריה עם מים וקצת אוכל הייתי ישן שם כדי להספיק לקרוא. הבעיה איך אתה יכול להתגבר כדי לקרוא ולעיין במה שאתה מבקש לקרוא... צריך שפורום מהיימן ואחראי שיציע לך בכל תחום מה לקרוא... בשבוע הספר הזה באתי לחפש ספרים מתחומי ההיסטוריה, האסטרונומיה וארכיאולוגיה של המקרא. לגבי הארכיאולוגיה של המקרא אתה מוצא ספרים עם דעות לכאן ולשם. עוד לא מצאתי ספר שלא כתוב בקיצוניות ועם גישה חופשית ליברלית שהאמת ההיסטורית נובעת ממנו... " . איש נחמד האיש הזה, היה מתכנן חוות חקלאיות בארץ ותכנן גם בסין וקיבל אות יקיר הענף מטעם משרד החקלאות והוא רק בן 83, שיהיה בריא עד מאה ועשרים שנים טובות ובריאות!

ובכל זאת אני רוצה לציין שהספרים החדשים תמיד היו יקרים וגם היום ספרים טובים חדשים יקרים למרות ההנחות בשבוע הספר. אני לעצמי, לא מסוגל לקנות כל ספר שהייתי רוצה לעיין בו ונעזר בספריות הציבוריות.

חשוב לציין שהיום יש שינוי בהרגלי הקריאה שלנו. יש גם אלטרנטיבה לקריאת ספר ולצערי, השטחיות והבינוניות כבר נותנות אותותיהן בגלל הסחות דעת מספרים וגישה קליפית יותר נכנסת להרגלי הקריאה כי העיון בספר הפך שטחי ורוחבי והולך להיות פחות ופחות עומקי וחבל. בעיון חומר ספרותי באינטרנט ניתן להבחין בפחות מיקוד בעיון טקסטים כי צופי האינטרנט עוברים ממנו לבדוק משהו אחר, אך ניתן להרגיש שהוויזואליות והכנסת קטעי וידאו לטקסט במדיום האינטרנטי מוסיפה טיפה של נחמה. 

 מוצא"ש, 12/6/2010 בככר "רבין" 

מוסרת - רחל אידלמן,

יו"ר התאחדות המו"לים הוא ירון סדן.
אני הייתי בקדנציה לפני שנה ובעוד 6 קדנציות לפני עשור.
איני מקבלת את דעתך שהספרים היו תמיד יקרים. ישראל היא מדינה קטנה. וגודל המהדורות קובע את המחיר. במבצעים הם על חשבון המו"לים ולא הרשתות.

תגובה שלי:

תודה גבירתי על הערותייך . לגבי ההערה הראשונה שלך תקנתי .

באשר להערתך השנייה, אני רוצה להדגיש שאני נמצא שנים רבות ב"אוירה של ספר", ב"קריאה על ספר", ב"שמועה על ספר" ב"התעניינות אישית לספרים טובים" ומה לעשות שספרים טובים שאינם מיועדים לקהל קוראים רחב, הם, יחסית, יקרים יותר. הוצאת הספרים שאת מייצגת "שוקן", היא הוצאה טובה ומכובדת שהוציאה מאות ספרים טובים ומיוחדים שלפי עניות דעתי, אינם מיועדים לקהל קוראים רחב ועלותם יחסית יקרה ומדינה מתוקנת הרוצה באווירה רחבה ובדיון בנושאים חשובים לנפש, לנשמה, לתרבות ולמחקר ועוד , חייבת לעודד, לסבסד אותם ספרים חשובים לנו, במדינה המתיימרת להיות תרבותית אמתית וגם כדי לא לרעות בשדות ספרים זרים וגם כדי שהקורא העברי יקרא אותם בעברית ויצא נשׂכר מכך. אני מקווה שהכנסת והממשלה ואולי אילי הון יירתמו לכך.(פעם הממסד, המפלגה, ההסתדרות, ועדי עובדים, מדף הספרים בבית ועוד, עזרו במכירת ספר. אני זוכר את אבי, עולה חדש חדש מעירק שעבד כרוקח בקופת-חולים בשנות החמישים, נאלץ לקנות ספרים ביוזמת הוועד, וספר טוב בבית עם קוראים סקרנים בבית, בסופו של דבר, מביאים אור לספר בבית.).

סטודנט לפילוסופיה באוניברסיטת תל-אביב אמר לי בשבוע שעבר " צריכים לשמוח הוצאות לאור, שבמחירים גבוהים לספרים נותנים הנחות ב"שבוע הספר".

ואני מאמין בכל לבי, שלהוצאות ספרים אסור למכור ספר בעלות של הפסד. זה לא טוב, לא מכובד. גם להוצאות ספרים מגיע להתפרנס בכבוד.

 



תגובה 1:

  1. רחלי אידלמן , 07:57 21/6/2010:
    רחלי אידלמן: יו"ר התאחדות המו"לים הוא ירון סדן.

    אני הייתי בקדנציה לפני שנה ובעוד 6 קדנציות לפני עשור.

    איני מקבלת את דעתך שהספרים היו תמיד יקרים. ישראל היא מדינה קטנה. וגודל המהדורות קובע את המחיר. במבצעים הם על חשבון המו"לים ולא הרשתות.

    השבמחק

תודה רבה!