שלמה שפירא
כמה מן הרפואה העממית אצל יוצאי הגלויות
היום יש בעיות - כמו - מתחתנים בצ'יק-צ'ק ומתגרשים בצ'יק-צ'ק
כך חזרנו לשאול הרבה את סבתא/סבתא-רבה ומעט סבא.
שמעתי יוצאי מרוקו - הולכים לסבתא יאמי, עושה טקס - לוקחת כמון וממוללת עם עראק ויורקת על "הנפגע" ויוצא ממנה אור והופ הכול בסדר שישו ושמחו.
שמעתי יוצאי תימן שעל כל בעיה מורחים שתן עצמי על הגוף, לפעמים, משתינים על כפות הרגליים עצמם והופ הכול הכול בסדר שישו ושמחו.
שמעתי יוצאי עיראק שנוסעים עד שכונת התקווה, קונים כדורי עופרת , מכינים סיר מים עם שבעה מסמרים, מחממים את הכדורים בכף גדולה ושופכים את העופרת המותכת לתוך הסיר והעופרת החמה אמנית ליצור דמויות, ואחר כך לוקחים את העופרת הדמוייה-הקשה רכה, עוטפים אותה בנייר ודורכים עליה ברגל לסלק כל מטרד ועין רעה והופ הכול בסדר שישו ושמחו.
אני זוכר עצמי בעיראק - ילד בכיתה דלת, ילד דחף אותי חזק ונפלתי בבית הספר ופתחתי את הסנטר, והמורה לקח בד גופייה והלך עמי לחנות קרובה לבית הספר, ביקש כורכום, כרכם את הפצע וחבש בבד הגופייה שלי.
בקו התפר בין הרפואה הקונבנציונלית לרפואה העממית והאלטרנטיבית מוצאים את האמונה והתפילות ולפעמים, במקרים מסוימים חושבים שהן יעילות על החולה ובני משפחתו.
מה עושׂה אותן לתוספות ונדבכים חשובים בריפוי ?
בעיראק היה מושׂג המְּנַשִׁג ברור ושגור לעיני כל. המְּנַשִׁג היה חצי רב, חצי שמאש, חצי מרפא, חצי פסיכולוג, חצי מגשר, חצי פותר חלומות, חצי מוכתר ...
אצל יהודי עיראק בעיראק – המְּנַשִׁג הוא דוגמה של אדם שעסק באמונה בתפילות ובפתרון בעיות.
בשנות הששים הסתובבה תמונה – צילום מודפס - בארץ שנמכרה
בתחנה המרכזית – מהציירים הקלאסיים של הרנסנס – אשה וגבר עם כובע שידו השׂמאלית על כתפה וידו הימנית על בטנה מתחת לשדיה ואשה מבוגרת מאד מן המשפחה המורחבת – מעיראק - ראתה את התמונה ושאלה אותי בתמימות אם האיש הזה הוא - מְנַשִׁג – ופעולתו
היא בערבית בגדאדית – "קַיְנִשִּגְלָה" ואז דובבתי אותה וקבלתי שיעור קצרצר עד כמה היו בקהילה הבבלית – בעיקר אצל הנשים המבוגרות והתכוונה לנשים בגילה -
הצורך בהליכה ובהתייעצות אצל ה- "מְנַשִׁג" שידובבו יחדיו על בעיות וגם על אמונות (בעיקר תפלות) שצצו פתאום מחיי היומיום וגם מן החלומות כדי להרחיק צרה ורעה.
וכאן אני רוצה להדגיש את "התמימות" ואת "הנגישות הקלה" למשהו נגיש עממי אמונתי ותקוותי...משהו שעשה ועושה טוב.
קשה לשפוט, אז למה לא להיעזר!
5.09.2022