יום שישי, 29 במרץ 2024

שלמה שפירא: קבלתי מייל מ- אוהד ובר, שעניין אחרים בכתיבתו ב- 16.06.2012, 13:28בשעת פטפוטי הרעים...ניגש איש תם וישר וסר מרע, שזה שנים אחדות מחשיב עצמו למשורר, לאדם אחר

שלמה שפירא

קבלתי מייל מ- אוהד ובר, שעניין אחרים בכתיבתו ב- 16.06.2012, 13:28

אוהד ובר Ohad Weber · סטודיו למשחק ניסן נתיב ירושלים (2011 – 2014) · בוגר סדנא שנתית של "ציפורלה" · בוגר מגמת תיאטרון, תיכון הדרים, הוד השרון · מגוון סדנאות וכותב שירה


בשעת פטפוטי הרעים שקדמו לערב ספרותי כלשהו, ניגש איש תם וישר וסר מרע, שזה שנים אחדות מחשיב עצמו למשורר, לאדם אחר, שמונה זה כבר למנהלו האמנותי של פסטיבל שירה כלשהו. זו היתה פגישתם הראשונה. המנהל האמנותי, שאינו ידוע באהבת האדם שלו, ומטבע הדברים אינו נהנה מחברת משוררים, לחץ את ידו המושטת של זה המחשיב עצמו למשורר וניסה להמשיך בדרכו, אלא שבן שיחו מיהר לפנות אליו באלה הדברים: "שמעתי שאתה מנהל הפסטיבל. אשמח להיות שותף".

אף שפניות מעין אלה אינן נדירות, הגיב מנהל הפסטיבל, שאף אינו ידוע בסבלנותו, בכחכוח גרון כן ומדוד: "תוכנית הפסטיבל כבר נסגרה". אך בן שיחו לא התבלבל: "אז נקבע לשנה הבאה". בשלב זה זיהה המנהל כי לפניו עלוקה משוררית מן הזן האלים. "האם ביקרת בפסטיבל בעבר?" שאל. "לא", השיב המשורר כמצופה, "לא הזמינו אותי". "וכמה שנים אתה כותב?", הקשה המנהל. "שנתיים", השיב המשורר. "ומדוע לא באת מעולם לשמוע אחרים?" המשיך המנהל. "אני מגדל עגבניות", אמר המשורר, "כדי לעזוב את העגבניות צריך סיבה טובה".

דברים אלה, מיותר לציין, לא היו ולא נבראו אלא משל היו, וכל תכליתם היתה ההצבעה על אותו מגדל עגבניות כנציגו של זרם תרבותי משונה, שממדיו הלכו ותפחו בשנים האחרונות; זרם ה"נידחים", הלא קרואים (תרתי משמע), אנשי השוליים, שלא זכו להיכלל במה שמשטרת התרבות מכנה "קאנון".

ומדוע זרם זה "משונה"? ובכן, בהקשר הייחודי של שדה הספרות המקומי, שונותו של זרם זה קשורה לממדיו - ובמיוחד אמורים הדברים בשדה השירה. אין חולק על כך כי כל מיפוי של שדה אמנותי - כלומר, הגדרת הקבוצות המרכזיות והשוליות הפועלות במסגרתו; קביעתם של מגדלי עגבניות אחדים כראויים להיכלל בבזאר הגדול ובשווקים הנחשבים והשארת מגדלים אחרים "מחוץ לגדר" - הוא מעשה אלים בהכרח. אף אין חולק על כך כי כל שדה מוגדר באמצעות כללי המשחק, מושאי המאבק והאינטרסים הייחודיים לו - ומי שיסרבו לקבל עליהם את "כללי המשחק" יישארו, בדרך כלל, נטולי הישגים (ובמונחיו של הסוציולוג פייר בורדייה, נטולי "הון" תרבותי), בתום סיבוב מסיבובי המערכה התרבותית הנמשכת.

אף ברור לכל כי יצירות מסוימות, יוצרים מסוימים וזרמים מסוימים נדחים מן הקאנון פעם אחר פעם מטעמים שאינם קשורים בהכרח לאיכות היצירות או היוצרים כי אם לעמדה שהיצירות מציגות במוצהר או במובלע, ללשון שבה הן נכתבו, למוצאם העדתי של הכותבים ועוד כהנה וכהנה סיבות עקרוניות. יוצרים אלה מידפקים תדיר על דלתו של ה"קאנון", ומן הראוי להדגיש כי מושג זה אינו סטטי אלא דינמי; נציגיו בכוח ובפועל מבקשים לשמר את מעמדו של הקאנון - וכך, כמובן, גם את מעמדם שלהם - ואילו ה"נידחים", נציגיהם וצופים אחדים מן הצד, מבקשים מצדם לספר מחדש את סיפור היווצרות הקאנון, ולהצביע על הסיבות להשתקתם, עיוותם, סילופם או מחיקתם של קולות מסוימים ממפת הספרות ה"רשמית".

הכל טוב ויפה, אלא שבלהט ויכוחי הקאנון המוצדקים ומחויבי המציאות - וברשימה קצרה זו נתרכז, כאמור, בשדה השירה המקומי - נשתכחה העובדה הפשוטה, שישנן "עגבניות" שטוב היה לו שקעו בתהום השממה, הטירוף, המגלומניה והגרפומניה שממנה עלו. באופן דומה, לעתים ראוי לזלזל במגדלי העגבניות עצמם - וזלזול זה אין מקורו במשמעותה הפוליטית של העגבנייה, כי אם בחוסר כישרונו המסוים של מגדל העגבניות המסוים. את העובדות האלה מסרבים לקבל רבים ממשוררי ישראל.

וכאן אנו שבים אל ממדיו המשונים של זרם המשוררים הנידחים. המבקש לשרטט כיום את גבולות הקאנון הרשמיים של עולם השירה הישראלי, ייתקל בתופעה משונה - משפחות העשוקים, המבוזים והרדופים כה רבו ונתעצמו, עד כי המתבונן בהן יתהה על פשר צעקתן; העיסוק האובססיבי בקבוצות ה"לא-קאנוניות", שנציגיהן שיננו על פה את מלת הקסם "הדרה", עיסוק זה יצר, בשלב ראשון, את קאנון ה"מודרים" - ובשלב שני, הפך את ה"מודרים" ל"קאנוניים". טירוף המערכות הייחודי שמאפיין את שדה השירה המקומי - מיעוט המבקרים הרציניים ובימות הפרסום הרציניות, קלות פרסומו של שיר בודד או ספר שירים שלם והחירות הדמוקרטית המוחלטת של המרחב המקוון, שאינו מבדיל בין ציוץ לציוץ - טירוף מערכות זה משך שורה ארוכה של מגדלי ירקות ביזאריים אל שדה השירה.

סיבת משיכתם לשדה זה פשוטה בתכלית. בניגוד לשדות אמנות אחרים, שבהם נדרש מהם, ככל הנראה, להוכיח את שליטתם ברזי המקצוע שבחרו עצמם, שדה השירה הנוכחי אימץ בחום את מי שבחר במודע - מטעמי "נגישות", "עממיות", העדפת "העוצמה שבפשטות", ולעולם לא מטעמי חוסר כישרון - את האווילות השירית המחויכת כדרך חיים. כך, לפתע פתאום, נמצא ליישויות אלה מרחב מחיה שבו הסיבה המיידית והברורה לחוסר כישרונם היא "הדרתם" - וכך, סוף סוף, נהפכה כלומיותם לעטרה המקשטת את קרקפותיהם. חמושים בכתר החדש שלראשם, אף החלו אחדים מהם לדבר בשמה של השירה עצמה, ואף בשם האמת המוחלטת - היו שהצליחו ליהפך מעכברושים סתם לדוכסי העכברושים, והיו שהעדיפו להשתרך סביב דוכסים-לשעה אלו, ללחך את זנבם ולזעוק "חמס" כשחושיהם הלא חדים ניבאו להם שבאה השעה לזעוק.

ומה יעשה צרכן העגבניות התמים, שכל מבוקשו לצרוך עגבניות, ואין הוא יודע להבדיל בין ה"מודרים" בצדק ל"מודרים" שלא בצדק? ובכן, מבחן אחד פשוט עומד תמיד לשירותו, הוא מבחן הטעם - במובן הליטרלי ביותר. על מי שיזעק "הדרה" מוטלת החובה להוכיח שהוא בעל טעם ספרותי, על כל הכרוך בזה - ידע היסטורי בסיסי, שליטה מינימלית בשפה ויכולת להבחין בין עגבניית שרי לאבטיח. ומי שיואשם ב"הדרה" צריך אף הוא להוכיח שהוא בעל טעם, כלומר, שבנגסו בעגביניה הוא יודע לומר אם טעמה מתוק, חמוץ או מר, וביכולתו לגבות את שיפוטו הטעימתי בנימוקים מעולם הבוטניקה והקולינריה - נימוקים שעמם אפשר תמיד להתווכח. זו, בפשטות, כל האמת על מגדלי העגבניות השיריים, וכל השאר - אכן, קשה להימנע מן השימוש בזה - שטויות במיץ עגבניות.


שלמה שפירא: צ'אנק זה ממה הוא בא

שלמה שפירא


צ'אנק זה ממה הוא בא


צ'אנק זה ממה הוא בא: ילד מעברה - מסמר קרש לא היו לך

מקום לחיות בקושי היה לך

סדר ממש לא היה לך

למדת ולימדת את עצמך

פינוק לא היה לך

ממון-התחלתי-משמעותי לא היה לך

מעקב-בריאות לא היה חשוב לך

היית פסיכיאטור לעצמך

פנאי-צף לא היה לך

סחבת הרים וגבעות:

וניקית, בישלת, לימדת, עזרת, סיידת צבעת, עיבדת, גיננת, אינסטלטרתָ שרברברתָ ...


בכל זאת טיפחת תקווה עם מעט אושר לבאות.

 

2012, יוני 20

 

יום חמישי, 28 במרץ 2024

שלמה שפירא: דוד בנטאטה - להבחין בין האסלאם לבין האסלאמיסטים הקושרים את עצמם ל "ג'יהאד"/מבדיקה אישית וממחקר אישי מנסה לבדוק בעצמו את הקשר בין "האסלאם וישראל"

שלמה שפירא

דוד בנטאטה - אזרח כותב! מבדיקה אישית וממחקר אישי מנסה לבדוק בעצמו את הקשר בין "האסלאם וישראל"

בספר מצוין שהספר מוקדש לבנו של מחבר הספר, יצחק ז"ל שהיה קורבן עקיף של מלחמת "שלום הגליל"

"האסלאם וישראל", דוד בנטאטה, הוצאה אישית, 1999 

הלך המחבר ופנה לקוראן ולתנ"ך והשווה ביניהם ונעזר בספר "ישו וישראל" שמחברו Jules Isaac ובעוד מקורות כמו "פרקים בתולדות הערבים והאסלאם" ל-לצרוס-יפה ואחרים.

טענתו של המחבר, ששורשי הסכסוך בין האסלאם וישראל נעוצים באמונה הדתית ומסכם את חיבורו:

"אל מול האסכולה הרואה באסלאם את האויב של כלל האנושות, אויב המוביל למלחמת עולם שלישית, יש אסכולה אחרת. האסכולה המבחינה בין האסלאם לבין האסלאמיסטים הקושרים את עצמם ל "ג'יהאד" והתנאים להשכנת שלום במזרח התיכון החדש יהיה על-ידי:

ביטול ה"ג'יהאד

הכרה רשמית בזכויות של העם היהודי כפי שהדבר מופיע בקוראן

תיקון דרך החינוך של האסלאם


2012, מרץ 24

שלמה שפירא: תרבות עלית ותרבות עממית, בתרבות של אשכנזים ואצלנו הספרדים. בתרבות עלית חיים לבד. "זמנים מודרניים", ידיעות אחרונות, (2-4/1982) אתם האשכנזים לא יודעים להיות חברים

שלמה שפירא


יהודית אוריין/ בתרבות עלית חיים לבד

"זמנים מודרניים", ידיעות אחרונות, 1982(2?)(3?)(4?)

תרבות עלית ותרבות עממית, בתרבות של אשכנזים ואצלנו הספרדים אם רע לבן-אדם מרימים אותו. יושבים איתו. מעודדים, לא משאירים אותו למחשבות שלו אפילו רגע...

 

*

אתם האשכנזים-אומרת לי רחל ידידתי, ילידת ירושלים-אתם נותנים לבן-אדם ליפול. לא יודעים לעזור אחד לשני. רק הולכים למסיבות ומזמינים בטלפון-אבל אתם לא יודעים להיות חברים.

אם אחד משלכם נופל, אף אחד לא מתכופף אליו. אצלנו הספרדים-היא אומרת-אם רע לבן-אדם מרימים אותו. יושבים איתו. מעודדים, לא משאירים אותו למחשבות שלו אפילו רגע. תראי את אבו-חצירה, למה את חושבת שהוא החזיק מעמד, הה? המשפחה, החברים, הקרובים של האבא שלו, כולם החזיקו אותו. בעד זה היה לו כוח.

רחל, אני אומרת לה, אבל בית-המשפט קבע שהוא עבריין, הוא מעל.

מעל אז מעל, הבן-אדם לא מלאך, כל אחד חוטא. גם בתורה, דוד המלך לא חטא? גם חטא. גם חוטאים וגם עושים טובות. אז בבת אחת שוכחים את כל הטובות? אז אבו-חצירה לקח. פעם לוקחים פעם נותנים. לא נסעו החברים שלו להביא כסף מחוץ-לארץ בשביל עורכי-דין? אבל אתם האשכנזים עוזבים גם את זה שעשה לכם טובות. גם את זה שאכלתם אצלו, אתם עוזבים אותו לבד.

  

*

 

רחל יקירתי, האשכנזים הם מאד לבד. אוהו כמה שהם לבד. ככה זה בתרבות עילית. גם האיש ההוא שבתום-לב ובחפות גמורה טבע את ההבחנה בין תרבות עילית ותרבות עממית-נשאר לבד.כוונותיו סולפו מפני שהיה כדאי לעשותו שעיר-לעזאזל פוליטי. בתרבות עילית עושים מה שכדאי. היו לו תלמידים אהובים, וחברים מורים, והוא נזרק לכלבים הנובחים כשאך מעד בלשונו. נכון שתרבות עממית היא לא כל-כך גבוהה, היא לא נותנת את שקספיר ואת בטהובן והיא לא ממציאה פנצילין- אבל היא מסורה. התרבות העילית אכן מפותחת, הגיונית, עקרונית מאד. אין בה משוא-פנים, לא לשארי-בשר ולא לידידים.

מעליה עומדים החברה, המדינה, החוקים, אבל מה שהיא לוקחת בתמורה, מה שהיא נושכת וקורעת במחיר עליונותה. היא מוגפת, שומרת מכל מישמר על פרטיות מקודשת, שומרת על לבדיות של טובע. בתרבות עממית ישנו השבט, החמולה, קשר-הדם, השכנות קרועת-הדלתות. בטח שזה בא על חשבון האובייקטיביות. ורחל שלי לא מבינה בדיוק מה עניין אובייקטיביות לכאן. והיא גם לא מבינה שבתרבות עילית, למשל, לא נהוג לבוא להתארח וללון. כשבאים לקרובים לליל-הסדר מזמינים מקום במלון. אין מקום להלין אנשים בדירה של חמישה חדרים, כי כל אחד זכאי לשקט, לחדר פרטי, לנוחיות שלו.

בתרבות של אשכנזים גם כשרוצים לקפוץ לביקור אצל אמא, מטלפנים אליה קודם, כדי לא להפריע. שומרים על זכותה להיות ערירית. כשזוג מתקוטט איש אינו שומע, מקפידים על עקרון אי-ההתערבות, את קול צעקת השכן מבליעים בקול המוסיקה. כי האשכנזים הם אינדיווידואליסטים, כמו חתולים פצועים הם הולכים לכאוב ולמות בפינה במקום אחים יש להם מכרים, במקום חברים יש להם קולגות, ההתחככות המתמדת שלהם עם אנשים יוצרת אצלם אשליה של חברתיות עשירה. ובהתחככות הזו לא נכללים אלמנות ושכולים, ולא גימלאים ולא גרושות ולא בודדות. אלה מפירים את הסדר הזוגי, כי הם מעידים על קלילות היחסים.

 

*

התרבות העילית מאופקת, ויתרה על הספונטאניות, על הבלתי-אמצעיות. היא סירסה לעצמה את רחשי-הלב הבסיסיים. זה המחיר. אף אחד לא רוצה להיות עממי. רוכש השכלה, מצטרף לעילית ורק בלילה לפעמים הוא בוכה הביתה.

סיפרתי לרחל שעלי ללכת לניחום אבלים. אז מה אני צריכה לעשות-שאלתי את האשה הזאת שלא קראה את שקספיר-מה אתם הספרדים עושים בניחום אבלים?

-מה את צריכה לעשות? תקחי סל עם קמח ועם סוכר ועם שמן ותביאי להם, הם הרי באבל והם צריכים לאכול. ופשוט תשבי שם. תשבי שם כמה שצריך.

כן רחל, אני אקח קמח וסוכר ושמן לאשכנזים שלי. אולי בזכות זה נתעלה קצת לתרבות העממית. 


2012, פבר׳ 21

 

יום שני, 25 במרץ 2024

שלמה שפירא: הרב שנולד בירושלים והיגר לגולה ונפטר בגולה (ב-ליבורנו) - הרב מרן החיד"א

שלמה שפירא

הרב שנולד בירושלים והיגר לגולה ונפטר בגולה (ב-ליבורנו) - הרב מרן החיד"א

גם השנה הגענו לחודש "אדר" ושכחנו ש- י"א באדר היה יום הילולה של מרן יוסף דוד אזולאי- מרן החיד"א - פוסק ומקובל - שנולד בירושלים. ונפטר בליבורנו - 1724-1806 
(ליבורנו - עיר נמל בקצה המערבי של טוסקנה, איטליה).
הרב הראשי - יצחק נסים והנשיא יצחק בן-צבי (גם רבי יצחק אבוחצירא) ראו צורך בהעלאת עצמותיו של החיד"א מליבורנו לישראל וראו זאת כמאורע היסטורי שיש לשתף בו את כל חלקי האומה.
" ד"ר שלמה אומברטו נכון " מהסוכנות עשה הכל כדי לקבל הסכמות הרב ליבורנו וחכמיו. ועצמותיו נקברו בהר המנוחות במבנה גדול בשנת 1960.
כמה כנסי חוקרים ב- "יד בן צבי" ובמקומות אחרים התקיימו ומתקיימים בעקבות הספרים הרבים המגוונים התורניים שכתב החיד"א שמהווים מסע בין מרחבים תרבותיים מהזמן ההוא לזמן הזה.
אזכיר שני חיבורים משלו : "שם הגדולים", "ברכי יוסף" ועוד ועוד.


יום שבת, 23 במרץ 2024

שלמה שפירא: גבורה

שלמה שפירא

גבורה

לאחרונה מדברים הרבה על "גבורה": גבורה בחרבות ברזל, גבורת נשים, גבורת המילואימניקים...ואני מוסיף "גבורת הטעות"

נזכרתי ב- צ'ארלס קרמר" שהוא ו- "אוולין" רעייתו תרמו ל- מוזיאון תל-אביב ב- 1985 אוסף נדיר 
והתקיימה במוזיאון תערוכה לאוסף "על חמש מאות שנות דיוקן עצמי בהדפס" 
(אוצרת: עדנה מושנזון).

ובקטלוג שקניתי ועיינתי בו הייתה הקדשה מעניינת לישראלים מ- צ'ארלס קרמר:

" הקדשה לישראלים :

 אומה מיוחדת

שרק גבורתם הנפלאה של אנשיה

עולה על אהבתם לאמנות. "

נזכרתי היום באותה תערוכה - איך אדם אוהב אומנות מקדיש גבורה שהיא מעל לאמנות, והרי היום חג פורים 

ומגילת אסתר שעוצבה/שעצבנו מצביעה על גבורת יהודים בודדים שהושיעו את עם ישראל.

על גבורה אישית - נזכרתי בספרו של "איל לוין" שכתב רומן "גן הפסלים של אלוהים" (רומן). שם הוא כותב: 

"כשאני עושה פסל, אמר לי דורון וכפותיו הרחבות משתתפות בשיחה. "אני רודף אחרי מציאות אחרת, שאולי היא קיימת ואולי היא טעות...".

ו- "טעות לעולם חוזרת" ואנחנו, לפעמים, גם טועים, וכשטועים דרושה גבורה - להודות בטעות ולהימנע מעוד טעות ולחזור למציאות ולהבין אותה.

להודות בטעות - גבורה או חולשה? זאת גבורה.


23.03.2024




יום שלישי, 19 במרץ 2024

שלמה שפירא: בשטחי אמת ניכרים דברי אמת / שיר

שלמה שפירא

בשטחי אמת ניכרים דברי אמת

בשלושה דברים אדם ניכר - בכוסו, בכיסו ובכעסו.
ובין "ניכרים דברי אמתו" ל- "ניכרים דברי שקרו" חי האדם
ובשני ניכרים נפרדים אלה התדרדרנו לניכר 
וב- "ניכר" משותף אחד גדול - המציאות.
זה מכבר - ניכר לראותינו שאנחנו בארץ נכר שעוברות עליה שנים לא קלות...
אל נא נרמוס שביבי התקווה שבתוכנו:
אנחנו שלום, בתינו שלום, סביבתנו שלום וכל אשר לעמנו שלום!

שלמה שפירא: המתנה / שיר

שלמה שפירא


המתנה


ממתין לכלב, ממתין לחתול. ממתין לפרי על עץ, ממתין ליד אדם עוזרת

ממתין לשׂיחה סלולרית-לטלוויזיה פלקלית-לסלסה סלטית-לבחטה סטנדפיסטימלית, לערוץ מוזיקלי...

המתנה היא מתנה:

ומתנות חייבות להתנקז ב- "בכתא טבא" (מזלטוב), לא ב- "תכתא זאמאן בארד" (לוח זמנים קפוא).


אין בי לוח זמנים, חי מחסד לחסד

מתרגש מרגע של חסד - 

"כל החיים מחכים שיבוא איזה רגע של חסד כמו להביט אל תוך האור עד הסוף ולראות שוב כמו ילד."


אלוהי! אנא שַׁטַּח בי רגעים של חסד

להמשיך לפרושׂ מעלי כנפי כיסופי שחרו של אור

רוח-ים תאיץ בי שוב עוברֵי גשם.


2011, אוג׳ 16


הערה:

להמתנה נעימה עם שיר במתנה

להשמיע שיר אהוב לך וחשוב לי

המתעניין - אל ימתין ויקרא את השיר!  

שלמה שפירא: "ספפו מלסבוס" - שירים ל- משוררת לירית יוונית מן המאה ה6-7 לפנה"ס, הוצ' מסדה 1978 / על הזדקנות האשה הנרתעת מלעלות עוד על ערש כלולותיה, אפלטון על ספפו, על הערגה, על העיר,

שלמה שפירא


שירים של המשוררת "סַפפוֹ מלֶסְבּוֹס" - משוררת לירית יוונית מן המאה ה6-7 לפנה"ס

ברומן היסטורי המשלב את שירי המשוררת ברומן עצמו

בהוצאת מסדה 1978

תרגום השירים מיוונית מאת ד"ר א. קמינקא


"כי אני לחיות לא אוכל עם גבר צעיר ממני"


 

אפלטון על ספפו:

יש אומרים כי תשע מוזות הן,

אך אין זה נכון;

ראה ספפו מלסבוס

כי היא העשירית.

 

על העיר:

לא עץ ואבן ואף לא מלאכת

הבונים היא העיר, כי אם מקום

אנשים יודעים עמוד על נפשם,

הגן על חייהם בגבורה-

אך שָם העיר, שם חומותיה. 

 

על הערגה:

כי כמו סערה על אלון מתנפלת

הרעישה ערגה כליותי.

 

על הזדקנות האשה הנרתעת מלעלות עוד על ערש כלולותיה:

אלו יכולתי עוד חלב לזוב מדדי

ובטני להיות הרת ילדים,

לא הייתי נרתעת מלעלות עוד

על ערש כלולות.

אולם הזקנה כבר קמטים אֶלֶף

עשתה על עור בשרי, ולא עוד תמחק

אהבה במכאוביה סביבי מעופפת

ואותי רודפת -

אך אם אהב תאהבני

בקש אשה צעירה יותר

כי אני לחיות לא אוכל

עם גבר צעיר ממני.


22/8/2011 20:21

שלמה שפירא: מי אוהבת את האינדיאני שלה

שלמה שפירא


מי אוהבת את האינדיאני שלה


את אוהבת את האינדיאני שלך 

במיוחד בַּשַּׁרְקִיָּה של היום.

אם תשׂימי פרחים על ראשו - תכריזי על האינדיאני שלך ורק שלך

יחייך אלייך בלי דוחק

תורגש שׂביעות רצון משותפת בשירבוט לשונות אש

תעסיקי אותו בשלום ובראש אחד.


בל"ג בעומר בפינת מדורה של אהבה - ניצוצות 

אין ציור כזב, אין כיור פלסטליני, אין הדבקה של טעויות

אידיליה בין אש לאש  מתחברת יחדיו...


אינדיאני טולסטויי מלכותי אהוב שלך -  Царство Божие внутри вас!

 

2011, יולי 16

יום שישי, 15 במרץ 2024

שלמה שפירא: השופט הישראלי "סלים ג'ובראן" (1947-2024) שופט בית המשפט העליון שכיהן גם כמשנה לנשיא בית המשפט העליון. - גם על מרונים אחרים

שלמה שפירא

לפני מספר שעות הלך לעולמו השופט הישראלי "סלים ג'ובראן" (1947-2024) - שופט בית המשפט העליון שכיהן גם כמשנה לנשיא בית המשפט העליון.

בשנת 2018 קבל את "אביר איכות השלטון".
לי קראו בכמה שמות בעיראק - "סלים" - "סלמאן" - "סלומי" - "שלמה" - מצד אחד הרגשתי קירבה ל- "סלים ג'ובראן" בגלל השם וכהונתו כשופט (בתי - לימור ז"ל הייתה שופטת) 
ומצד שני - ערביותו המרונית מנעה ממנו לשיר את "התקווה" והשופט רובינשטיין " הבין לחברו לשיפוט " אין לדרוש מהאזרחים הערבים לשיר מלים שאינן מדברות אל לבן".
כך או כך - ב- "ג'ובראן" יש "ג'וב" הערבית שהיא שורש של "איג'אב" ו- "איג'אבה" ו- "גוואב" ו- מג'אוובה" - כך שכבר בשם מופנמת ה- "הענות לבקשתכם " והכל זורם "לפי בקשתכם".
ה- "מרונים" - קבוצה אתנית-דתית בת הדת הנוצרית שהתפתחה בלבנון והייתה ממייסדת לבנון המודרנית במאה ה- 18.
יש להעלות על נס את ה- מרוני בהא-הידיעה / ג'ובראן ח'ליל ג'ובראן" - 1883-1931 משורר סופר ופילוסוף ואמן חזותי שמשפחתו השתקעה באמריקה ומכאן שייכו כ- "אמריקאי-מרוני"..
מבין ספריו חשוב להצביע על "הנביא" - אל-מוסטאפה / ספר שירה הבנוי מ- 26 משלי יצירות מופת שבו מחלק עמנו את חוכמתו על החיים וטבע האדם, בו מציג את אלוהים ורוחניות האירוטית ותפיסתו על חלל ומרחב הגוף- המושפע מהעיר Orphallese המוזיקלית ההררית - ספר שתורגם יותר ממאה שפות.

עוד מרונים ידועים יש בארץ - יש רופאים מן השורה הראשונה (למשל), וכמו שקיים בלבנון דואליזם בין מרונים-דרוזים קיים גם בארץ ישראל מעין דואליזם כזה. - שיכול להוות מעין גשר בין ערבים ליהודים.

יום רביעי, 13 במרץ 2024

שלמה שפירא : עוד מעט פורים. נברך על שעשה נסים לאבותינו ובליל החג נברך "שהחיינו" לפטור סעודת פורים ומשלוח מנות

יום שני, 11 במרץ 2024

שלמה שפירא: מצבך מלחמתי. מצבך רגוע / שיר

שלמה שפירא


מצבך מלחמתי. מצבך רגוע


מצבך מלחמתי:

נעלם כספיתי בתוכך

זר אתה - רודפים אחריך 

ממתין לכלב מאשר לנאמנותך

ממתין לכסף מאשר לאושרך

ממתין לשׂיחה סלולרית, לטלוויזיה פלקלית משיחת סובביך

סלסה-סלטה-בחטה סטנדפיסטימלית - אש ריקודיך...


מצבך רגוע:

בכל הנהרות ממשיכים החיים השירים החלומות

חש עדנה בגופך ובנשמתך

משַׁטַּח לך רגעים של חסד

פורש לך כנפי כיסופי שחר ואור

רוח-ים תאיץ בך שוב עוברֵי גשם

השם יתברך מחסה במעוזי התקווה.


יולי 2011


שלמה שפירא: "גד יעקבי" מדבר בספרו "פגישות במסלול חיי" (הוצאת כרמל 2009) על הנרי קיסינג'ר ואריק שרון ממבט על התבטאויות, שנת 1975/קיסינג'ר מעולם לא היה בטוח במעמדו

שלמה שפירא


"גד יעקבי" מדבר בספרו "פגישות במסלול חיי" (הוצאת כרמל 2009) על הנרי קיסינג'ר ואריק שרון ממבט על התבטאויות - שנת 1975

 

 

 

על הנרי קיסינג'ר

 

...על כך העיר קיסינג'ר במרירות: "שדלא תהיה אשליה...היוקרה שרכשנו יחד תלך בחלקה לאיבוד. גם אני לא אהיה אותה דמות שהייתי".

 היה בכך גם ביטוי לתחושתו שכישלונו יפגע במעמדו בעתיד. קיסינג'ר מעולם לא היה בטוח במעמדו, גם משום היותו מהגר יהודי מגרמניה שהיה שותף בכיר בקבלת החלטותיה של ארצות הברית. משיחותינו האישיות התרשמתי שהוא חשש תמיד מעוניות והיפגעות.

 

 

על אריק שרון

 

...שאלתי כיצד מתיישב תפקידו של אריק שרון, יועץ לענייני ביטחון לראש הממשלה, עם התבטאויות הביקורתיות הבולטות שלו על מדיניותה-"הוא התריע ברבים על מחדלים ביטחוניים, הוא מסביר שהממשלה אינה יכולה לתפקד במתכונתה הנוכחית, הוא יוצר רוח וציפיות למשטר אחר. כל זאת הוא עושה בעודו עובד מדינה, ומה שאינו מותר לשר, על אחת כמה וכמה אסור לו".

 

 

שלמה שפירא: על סרט: "האשה ששרה" / סרט מסע של מלחמות מכל הזוויות והסוגים, במיוחד מזווית האשה החזקה בנוף גברי ונשי יחדיו / פסטורליה ואכזריות-הילכו שניהם יחדיו?

שלמה שפירא


על סרט: "האשה ששרה"

סרט –מסע של מלחמות מכל הזוויות והסוגים, במיוחד מזווית האשה החזקה בנוף גברי ונשי יחדיו

פסטורליה ואכזריות-הילכו שניהם יחדיו?

 

יש כאן:

מלחמת השרדות מיוחדת במינה

מלחמת קיום בצל כיבוש ומלחמה

מלחמת הגיל הרך במציאות הקשה וב"לב האכזר"

מלחמה במלחמה מלחמה במלחמה והמלחמה עודה נטויה

מלחמת עדה בעדה, דת בדת ומה לא...

ובתקופת-מלחמה איך מתבטאת "מלחמת הנסתר בגלוי" ו"מלחמת חיפוש האמת לתשובה נכונה".

ובתקופת מלחמה איך יכולה להתבטא אהבה שונה, וגם אהבה בלתי מתאפשרת בחיק קירבה מיוחדת מסוג נדיר.


2011, מאי 23

 

שלמה שפירא: "זהב טורקי"-הקאמרי-הצגת זהב אמיתי משובצת להפליא בהנאה של ממש + תצוגה מן התכשיטים שעיצבו תלמידים מן "הסדנא לצורפות" (יעל שקדי)-ב"אופרה-הקאמרי", מאי 2011

שלמה שפירא


"זהב טורקי"-הקאמרי-הצגת זהב אמיתי משובצת להפליא בהנאה של ממש

תצוגה מן התכשיטים שעיצבו תלמידים מן "הסדנא לצורפות" (יעל שקדי)-ב"אופרה-הקאמרי"

 

באנו לתיאטרון ונהנינו גם מהצגה וגם מתצוגה.

התצוגה קדמה להצגה.

 

בתצוגה הכל היה מקושט בשיבוץ יצירתי.

ה"מישמאש" הגיע לטעם "שרשרתי" של נשינו בגילעון מבוקר.

טבעות הרריות מוקסמות על אצבעות הבחורות.

מובאילינים כבדים התנוססו ברוח אופנתנו.

ה"אציל" וה"פּוּשטְ" , ה"צרוב" וה"מושחל" שובצו יחדיו.

הנקודה, המקל, החוט, המלבן,הטבעת החרוט וה"דּוּק" זורחים בקשת רעיונית רחבה בטעם חן רחב מאד מאד.

 

ולאחר התצוגה, ההצגה:

"זהב טורקי" הוא זהב אמיתי משובץ להפליא בהצגת-הנאה של ממש.

בקהל ראיתי חיילים וצעירים וגם גילאים גבוהים ומכובדים.

 

בסך הכל, מרגש וכֵּף של ערב. 

מה גם שפתחו בפנינו בשלט רחוק את המחסום למכונית כדי להגיע מרוצים ושׂמחים הביתה.


2011, מאי 17

 

שלמה שפירא: "האמנות בזבל" - סרט-הנאה שראיתי. ממליץ לראותו

שלמה שפירא

"האמנות בזבל" - סרט-הנאה שראיתי. ממליץ לראותו

סרט תיעודי של לוסי ווקר-מְעֵינו של האמן ויק מוניז.

המקום- אתר הפסולת ג'רדין גרמאצ'ו בריו דה ז'נירו

על אשפה בריח האמנות

על אמנות טהורה מביזוי אנושי

בזבל-זבלים לא הכל כסף וזהב

לפעמים, צץ חלום-זהב מבית-זבלים בעזרה אנושית-אמנותית...

במשולש ניצחי - שׂבעים-רעבים-מיחזור-מתקן מותחים 

בזבל נימים אנינים ודקים של תקווה 


משהו על הומור מהזבל

ותקראו לזבלנים שבסרט - "מלקטי-אשפה".


2011, אפר׳ 24


מוניז אמן ממוצא ברזילאי שהגיע להיות

אמן מוביל בינלאומי שהוא גם צלם ואמן הממחזר חמרים קיימים

תוך שינוי טרנספורמצי לאמנות מודרנית וויזואלית,

הוא "דג" חמרים קיימים שאין תשומת-לב לרואה אותם ו-

הופכם לשימת-לב אמנותית מיוחדת

הפעם - אתר הפסולת ג'רדין גרמאצ'ו בריו דה ז'נירו

יום ראשון, 10 במרץ 2024

שלמה שפירא: קבלתי מייל הערב מ- יד יצחק בן צבי" בנושא: "משיח בתחפושת" / הרצאת זום ללא תשלום לקראת פורים 21.3.2024 / על המסתערב הראשון "דוד הראובני" (1538-1490)

שלמה שפירא

קבלתי מייל הערב מ- יד יצחק בן צבי" בנושא: "משיח בתחפושת" / הרצאת זום ללא תשלום לקראת פורים 21.3.2024.

מדובר בפרשת "דוד הראובני" (1538-1490) שלכאורה צץ מאיזה שהוא מקום והציג עצמו כשגריר מטעמה של מדינה יהודית עצמאית בחצי האי ערב שבא חיים בני השבטים האבודים - ראובן, גד וחצי המנשה. מאמצו העיקרי הושקע במגעים עם האליטה הנוצרית , בהם שטח את תוכניותיו הצבאיות למען גאולת ישראל. הוא היה הראשון מאז חורבן בית שני שהגה רעיון מדיני להקמת מדינה יהודית וגם ה- "אכסטוחוגיה" / תורת אחרית הימים עבדה כאן.

הוא מגיע באוניה לונציה ב- 1524 ובמשך כחמש שנים פוגש את האפיפיור, מלך פורטוגל וגורמים נוספים בפוליטיקה האירופית, גם עם קהילות יהודיות באירופה ועם אנוסים בפורטוגל... - זה היה בזמן שהיה מאבק בין הנצרות לאיסלאם וכיבוש קוֹנְסְטַנְטִינוֹפּוֹל הנוצרית שהפכה ל- איסטנבול הערבית . סופו היה - האם הוצא להורג או מת בבית הסוהר. 

גוברת הדעה שהוא, למעשה, היה מעין "מסתערב" תושב ארץ-ישראל יהודי דובר ערבית רהוטה ופחות עברית טובה שהתרועע בין הערבים שחיו בארץ ישראל ומפרשת התחזותו בא השם "משיח בתחפושת" מצד "יד יצחק בן צבי". באורח מוזר יש כאן אחת מפרשיות ההתחזות המוזרות והמרתקות בהיסטוריה של ראשית העת החדשה.

וכאן אני נזכר בפגישותי בהרצאותיו של פרופ' שלמה סימונסון. בשנות הששים למדה אשתי לעתיד - סיגל - במדעי הרוח שרוב הלימודים היו אחרי הצהרים וכאן התוודעתי מקרוב ל-פרופ' סימונסון שהיה ממייסדי האוניברסיטה וממקימי החוג להיסטוריה של עם ישראל והקים באוניברסיטת תל-אביב באבו כביר את הספרייה שהשקיפה מחלון עבודתי על הספרייה מרחק כמה מטרים בודדים שעברה לספרייה המרכזית בקמפוס ברמת-אביב. ואז נודע לי ש- סימונסון מומחה בתולדות היהודים בימי הביניים וביחסי היהודים עם הכנסייה הקתולית וביהדות איטליה. אחד הנושאים בה הוא חקר - "משיחיות היסטורית".

שלמה שפירא: מסחראת-ממון / שיר

שלמה שפירא

מסחראת-ממון

כל מה שהיה על פניו נשאר כפי שהיה :

סחוֹפֶת-סָחַר בּיִגְעֵי כפים

צֵנָּה וְסוֹחֵרָה בסחְרָנוּת מִרְמָה,

בתחזית האופק הרִמָּה וְהַתּוֹלֵעָה.

 

2011, מרץ 2

שלמה שפירא: "דילמה ב- שורשיות בארץ-ישראל". כל עוד ואנחנו מדברים על שורש אחד - הכל אפשרי ובסדר. "דו-שרשים" (זרים) ששורש אחד לא מנסה לחנוק את השני ולא יידרש מכל שורש לתפוס את מקומו של האחר

שלמה שפירא


"דילמה ב- שורשיות בארץ-ישראל"כל עוד ואנחנו מדברים על שורש אחד - הכל אפשרי ובסדר. "דו-שרשים" (זרים) ששורש אחד לא מנסה לחנוק את השני ולא יידרש מכל שורש לתפוס את מקומו של האחר זה יהיה גם בסדר. שני שרשים הקיימים בישראל מסוגלים לחיות יחד על אדמת ארץ-ישראל המורחבת...זה בסדר וניתן "לחיות" - זה עם זה בימי שלום ולמנוע ימי מלחמה.


השאלה המרכזיות בהא-הידיעה היא - האם אנחנו והפלשתינאים נגיע להכרה שאנחנו שרשים שכנים המסוגלים לחיות יחד זה לצד זה?


לדעתי - במצב של שרשים שכנים על אותה אדמה קיימת תחרות וחניקת האחד את האחר, יש עימות ביניהם שהולך וגובר על עצם החיים על האדמה הזאת.


לעם ישראל אין אלטרנטיבה להשתרש באדמה במקום אחר!!! "אין לנו ארץ אחרת גם אם אדמתי בוערת" - כתב - "אהוד מנור", שרה - גליה עטרי


יש בתוכנו המנסים להראות את ששרשנו כדו-שורש - כאחד הפתרונות להמשך אחיזתנו באדמה הזאתואנחנו צריכים לשאול את עצמנו מה יהיה מצבו של השורש הישראלי שהוא בעצם הדו-שורש ישראליהודי עולמי ומה יתרחש במאבק בינו בדו-השרשים הזרים ביניהם על אדמת ארץ-ישראל 

במצב של שרשים זרים במקום אחד על מקום אחדרק השורש החזק יכול לנצח במלחמת קיומו באותה אדמהמאבק השרשים היה, הווה ויהיה ואין צפי אחר ואין קסם במיוחד גם בהסתכלות מנקודה אקולוגיתוטנית.


אנשי העולם (הגדול) שלא חיים כאןיכולים לייעץ עצות לנו עד אין-ספור בפרספקטיבה של חיים של אחד ליד השניבמעין שתי חממות אדמה נפרדות כאשר השרשים הזרים יקפיאו את חיותם למצב של אל-תגע-בי

אפילו למימוזה/מימוזות עם המסר "אל תיגע בי" צריך תנאים בשביל לחיות - מחיר לחיים השוטפים ומחיר לתחזוקה שוטפת. 

גם לחממות - יש מחיר אחר ורב כשאין בית-שרשים לכל חממה


צריך לזכור - באין דרכי רועים ואין חקלאות-בעל ובאין שרשי אמת ואמונה, גם המשהו בחממה המוגנת, משהו סיעודי בכדי שלא תהיה גוויעה.


עם ישראל בארצו מנסה ומבקש הכרה הדדית בשרשים הזרים החיים בארצו, למרות שכולנו יודעים ששרשים עלולים לגעת האחד עם השניוכל חקלאי יודע זאת וכל עובד אדמה יודע זאתגם עובד אדמה גוי.?

בסופו שלדברהעימות הנמשך יימשך - יונקות מחפשות אדמה וכל יונקת מחפשת אחיזה בה.


2010, נוב׳ 11, 14:34

 

יום שבת, 9 במרץ 2024

שלמה שפירא: אירית לב פסלת גם ציירת וכמה מעבודותיה נמצאים ב"ממילא" הנושקת לעיר העתיקה באוק' 2010 - פסלת טובה, ציירת נהדרת היודעת לבטא נשיות ואלגנטיות נשית

שלמה שפירא


אירית לב פסלת גם ציירת - כמה מעבודותיה נמצאים עתה ב"ממילא" הנושקת לעיר העתיקה.

התרשמתי מאירית לב שהיא פסלת טובה, גם ציירת נהדרת שציוריה בצבעי מים יפים מאד!

שמעתי מכמה יוצרים שב"ממילא" ה- "עֵרום האמנותי" נעדר, כי מודח ואינו רצוי לעיני הולכים ושבים,

האם זה בגלל לא להכעיס את "השכנים" החרדים?

חבל שפסלת כמו אירית לב שיודעת להחגיג נשיות, לא יכלה לבטא ב"ממילא" מיוחדותה בפיסול בגלל המנעות מלהציג עבודות טובות מאד שלה בעֵרום המופשט בהפשטה רבה ובפשטות...

 

ב-5/10/2010 טיילתי להנאתי ב"ממילא" לאחר ביקורי בכותל המערבי, ובכניסתי אני רואה אשה ופסל בידה שמנסה להחזיר פסל למקומו(יד המחזיקה מגן דוד מברונזה) שמישהו נגע בו והוציאו ממקומו. ואני תהיתי איך קורה שדווקא פסל זה "טופל" על ידי  ההולכים ושבים.

נסיתי לעזור לאשה והסתבר לי שהיא אירית לב - הפסלת בכבודה ובעצמה וסוף סוף יצא לי לדבר עמה מקרוב.

מהתרשמותי הכללית במקום, מצאתי שיש פה ושם "תזוזה" של מוצגים ממקומם מבלי להשיב ולהחזיר את הכתוב עליהם וחבל.

האמת, שהכרתי קודם חלק מעבודותיה של אירית לב. היא יודעת יפה לבטא נשיות, מודעת לאלגנטיות הנשית, לוונוסיות הנשית, ואפילו לנשיקה הנשית, ו-חווה עם המודעות העצמית בצעדה הראשון וראשונה בנשים, הרי היא דוגמא וסמל שבורכו כל יֵיחודי האדם...

אירית לב לא קופאת על שמריה. ראיתי פסל מיוחד במינו, פסלה "אמא ספרי סיפור" העשוי מחוטי ברזל לבנין וללא צבע, המאגד בתוכו סיפורים שעליהם גדלנו כשהיינו ילדים רכים וקשובים.

ובחושניותהּ אסיים, אני חשתי הנאה רבה לעבודותיה.  


2010, אוק׳ 9, 14:36